Aşçılık Programı Öğrencilerine Uygulamalı Kruvasan Eğitimi Verildi

10 Aralık 2025 Çarşamba

Ardahan Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARÜSEM) ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) iş birliği kapsamında, Aşçılık Programı öğrencilerine yönelik uygulamalı kruvasan eğitimi ve tadım etkinliği düzenlendi.

Eğitim, Yenisey Konukevi Mutfağı’nda deneyimli eğitmen Şef Murat Süzergöz tarafından gerçekleştirildi. Öğrenciler, kruvasanın hamur işleme tekniklerini uygulamalı olarak öğrenerek profesyonel mutfak deneyimi kazandı. Tadım bölümü ise Konukevi Müdürü Öğr. Gör. Servet Teker ve ekibinin katkılarıyla özel bir sunum eşliğinde yapıldı. Programa Gurme TV sunucusu Ufuk Güngör de davetli olarak katıldı.

Etkinliğe;

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu,

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Zafer Aykanat,

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fatih Ongül,

ARÜSEM Müdürü Doç. Dr. Özlem Eştürk,

Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek’in eşi Berna Çiçek Hanımefendi,

Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu’nun eşi Yeşim Cihanoğlu Hanımefendi,
akademik–idari personel ve öğrenciler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada kruvasanın tarihsel gelişimine dair önemli bilgiler paylaştı. Kruvasanın kökeninin yaygın olarak bilindiği gibi Fransız mutfağı değil, Osmanlı–Avusturya savaşlarına dayandığını belirtti. Osmanlı askerlerinin cephede tükettikleri hamur işlerinin Avrupa mutfak kültürüne etkilerinden söz ederek, hilal biçimli kruvasanın tarihsel ve kültürel sembolizmine dikkat çekti. Gastronominin tarihsel boyutunun bilinmesinin, öğrencilerin mesleki vizyonunu geliştirdiğini vurguladı.

Rektörümüz, konuşmasının sonunda Doç. Dr. Fatih Ongül’e, Doç. Dr. Özlem Eştürk’e, Şef Murat Süzergöz’e ve tüm öğrencilere katkılarından dolayı teşekkür etti.

Program sonunda Aşçılık Programı öğrencilerine Kruvasan Eğitimi Katılım Sertifikaları takdim edildi. Etkinlik, teşekkür belgeleri ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.