Kuruluş
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü bünyesinde öğrenci almaya başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlar “Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi programı mezunu tekniker” unvanı alırlar.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Önlisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından (YKS) TYT alanından yeterli puanı almış olması gerekir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek. Altı hafta (30 iş günü) staj yapma zorunluluğu vardır.
Program Profili
Programın amacı, Gıda sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gıda bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi ve beceri sahibi; gıda maddelerinin sağlıklı olarak üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan; gıda kalite kontrol laboratuvarlarında ve hizmetlerinde kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini ve gerekli kalite kontrollerini yapan Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi programı mezunu bir teknik eleman yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi programı mezunu teknikerler, gıda üreten fabrika ve atölyeler ile laboratuvarlarda görev yaparlar. Ayrıca, gıda sanayi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına ait Gıda Kontrol Laboratuvarları, Ticaret Bakanlığına ait Gümrük Laboratuvarlarında, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri, Hıfzıssıhha Laboratuvarları ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler, içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezleri, çevre koruma laboratuvarları ve ilaç işletmeleri) çalışırlar.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Mezunlar, Beslenme ve Diyetetik, Ziraat Fakültesinin Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümleri, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi ve Kimya bölümlerine DGS’den alacakları puana göre kontenjan dâhilinde geçiş yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı öğrencileri, Ardahan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine tabidir. Bu yönetmeliğe göre öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav % 40, dönem sonu sınavı da % 60 oranında etkili olmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Bölüm Olanakları
Yüksekokul bünyesinde bulunan mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizlerin yapılabileceği bir uygulama laboratuvarı bulunmaktadır.
|